Software

Bedrijf

mindsteps

2008 - 2018

Naast mijn freelance activiteiten heb ik samen met twee partners een software bedrijf gestart, mindsteps. Mijn primaire rol was directeur en product owner voor de software producten die wij hebben gemaakt. In 2012 is jammer genoeg de partner die zich bezig hield met marketing en verkoop ons ontvallen. We zijn rond deze tijd gestopt met het product iSelect dat we samen op de markt hebben gebracht. O.a. doordat we ook ingehaald werden door open source ontwikkelingen in de markt. Begin 2018 heeft mijn andere partner het bedrijf overgenomen zodat ik tijd en ruimte kreeg om op sabbatical te kunnen. Hieronder een uitleg over de volgende software producten welke wij gemaakt hebben:
– iSelect: Facet navigatie en (headless) publicatie oplossing
– Playfull: Video playback oplossing
– iSurround: Omgevingsmanagement oplossing

 

iselect

iSelect bood facetnavigatie en geavanceerde zoekfunctionaliteiten voor bijvoorbeeld een eProcurement catalogus, e-commerce webshops en andere contentrijke weboplossingen. De oplossing is gebouwd op een java  applicatieframework en het data concept was ontwikkeld rond het semantisch modelleren van data.

Semantisch modelleren maakt het voor gebruikers mogelijk om op een natuurlijke manier patronen en trends te herkennen en relaties te ontdekken tussen verschillende informatiestukken. Het biedt ook de mogelijkheid om rijke dynamische datastructuren te gebruiken bij database-applicaties.

Het result van het gebruik van semantisch modelleren is dat met iSelect een oplossing werd geboden die niet alleen allerlei databronnen aan kan maar ook op verschillende wijzen deze data kan publiceren, waarin ook nog eens eenvoudig en snel genavigeerd en gezocht kan worden. Kortom: men kan in 5 minuten vanuit één of meerdere databronnen een nieuwe datastructuur opzetten, deze data importeren, multi media regels en templates toevoegen plus publiceren.

Aanpassing van content kon men in de bronsystemen blijven doen. Wijzigingen in het datamodel van het bronsysteem konden zonder grote impact doorgevoerd worden in iSelect. Het was ook mogelijk om handmatige activiteiten te automatiseren door deze in te roosteren in een ‘jobscheduler’.

De volgende links zijn een paar gepubliceerde voorbeelden om een idee te geven hoe één dataset op verschillende manieren ontsloten kan worden:
– (headless) shop voorbeeld 1
– 
(headless) shop voorbeeld 2 (zelfde data set als bij vorig voorbeeld, ander template)

iselect

Playfull

Playfull is een door ons ontwikkelde high-definition video-afspeeloplossing die meerdere kanalen en/of projectoren kan aansturen. Het is ontwikkeld in Objective-C (OS X). Playfull heeft een editor-component, waarmee materiaal bewerkt en in tijd geplaatst kan worden, en een player-component, die het afspelen faciliteert.

Playfull in actie op de jaarlijkse TCA conferentie

Bovenstaande foto van de TCA conferentie in augustus 2012 toont de kamer waar 15 dagen lang al het aangeleverde videomateriaal uitgezonden werd op twee hotel-TV-kanalen en in de conferentieruimtes.
In deze opstelling staan twee Thunderbolt-displays, verbonden met Mac-mini’s. Hierop wordt de player (het afspeelcomponent) van Playfull gebruikt. Alle apparatuur in het midden van deze foto is videoprocessing-hardware tussen de Mac-mini’s en het televisienetwerk van het hotel. Eenmaal gemonteerd in de editor-component van Playfull is er niets meer nodig dan Playfull om 15 dagen lang, 24 uur per dag op twee ’tv’-kanalen of meer, video materiaal uit te zenden.
Hieronder wordt in een kleine ‘drag-and-drop’ demonstratie Playfull getoond. In deze video wordt gedemonstreerd hoe je meerdere queues kan verschuiven en waarbij automatische botsing en overlapping wordt voorkomen. Ook worden hier queues getoond met een loop.

Demo video: Payfull

isurround

isurround (PoC)

Het idee voor iSurround was geïnitieerd door een omgevingsmanager. Hij had het  idee om een software oplossing te maken die omgevingsmanagers bij vooral Prorail, Rijkswaterstaat, gemeenten en waterschappen kunnen ondersteunen bij het risicobeheer en management van infrastructurele projecten. Vooraf is een technische architectuur uitgewerkt en vervolgens zijn de volgende drie onderdelen hiervan via een Proof of Concept bewezen:
1) Kunnen maken van digitale bouwfaseringskaarten. Dit is een digitale wekelijkse project faseringskaart met geo data. Deze kan gebruikt worden bij het wekelijkse planningsoverleg met werkvoorbereiders en stakeholders om overzicht te geven en de voortgang te bewaken. Doel: het geo technisch falen binnen projecten verminderen.
2) Sensor data importeren voor een digitale omgevingsmonitor/dashboard. Bijvoorbeeld: tril- en waterstandmeetwaarden digitaal verwerken en (realtime) monitoren. Doel: risico’s automatisch signaleren.
3) Klachten- en schademelding digitaal kunnen registreren. Doel: snellere en betere klachten- en schadeafhandeling kunnen verzorgen plus imagoschade voorkomen.-

screenshot isurround admin console

Screenshot PoC admin console

mijn netwerk

Connect met mij via LinkedIn